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Letter to a Designated Agency Ethics Oficial
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This is in response to your request for guidance concerning
the application of 18 U S.C. 8§ 207(a)(2) to the fornmer head of an
office at [an agency within your Departnent]. The fornmer [agency]
official, who was a [uniforned service] officer, now seeks to
represent a client in connection with a particular matter that was
not pending in his [agency] office until after he had gone on
termnal |eave prior to his separation from service. For the
foll ow ng reasons, we conclude that the fornmer [agency] official’s
term nal | eave status did not termnate his official responsibility
for matters within his [agency] office; section 207(a)(2) therefore
bars the fornmer [agency] official fromrepresenting his client, or
any ot her person, before the Governnent in the matter for two years
after his Governnent service ended.

According to your letter, before the fornmer [agency] offici al
separated from Governnent service, he went on term nal |eave for a
period of time. During the period of tine when he was on term nal
| eave, prior to his separation date, his office received a
particular matter pertaining to the prospective approval of a
speci fic product manufactured by a conpany. The forner official
sought gui dance as to whet her he m ght represent the conpany before
t he Governnment concerning an issue raised in connection with that
particular matter. Because the enployee in question was not a
“senior” enployee and did not personally participate in the
particular matter during his Governnent service, the only post-
enpl oynent restriction relevant to this situation is the two-year
official responsibility bar contained in 18 U S.C. § 207(a)(2).
After a brief informal consultation with the Ofice of Governnment
Ethics (OCGE), you advised the fornmer enployee that his proposed
representation of the conpany was barred by section 207(a)(2).
Because of the inportance of the question, OCGE indicated that we
woul d reconsi der the question, if requested. The fornmer official
and the firm have requested this review

As you know, section 207(a)(2) bars a forner executive branch
enpl oyee from knowi ngly nmaking, with the intent to influence, any
communi cation to or appearance before, any officer or enployee of
any departnent, agency, or court of the United States, on behal f of
any ot her person (except the United States), in connection with a
particular matter involving specific parties, in which the United
States is a party or has a direct and substantial interest, which
t he enpl oyee knows or reasonably shoul d know was actually pendi ng
under his official responsibility during his last year of



Governnent service. Your letter asked us to focus solely on the
guestion of whether an enployee on termnal I|eave from a
supervisory position has “official responsibility” for particular
matters involving specific parties that beconme pending in the
enpl oyee’s forner office solely during the enployee’'s term na
| eave.

“Oficial responsibility” is defined in 18 U S.C. 8§ 202(b) as
the “direct admnistrative or operating authority, whether
internediate or final, and either exercisable al one or with others,
and either personally or through subordinates, to approve,
di sapprove, or otherw se direct CGovernnent action.” Under OCGE
regul ati ons, the scope of an enpl oyee’s official responsibility is
generally determned by those areas assigned by statute,
regul ati on, Executive order, job description or delegation of
authority. All particular matters under consideration in an agency
are under the “official responsibility” of the agency head, and
under that of any internedi ate supervi sor having responsibility for
an enployee who actually participates in the matter within the
scope of his or her duties. 5 CF.R § 2637.202(b)(2).1

We have never directly considered the question of whether
commencing term nal | eave elimnates the “official responsibility”
concomtant with an enpl oyee’s Governnent position. The text of
section 207(a)(2) does not directly address this issue. W nust
therefore ook to the nature of the termnal |eave itself in order
to determne whether the fact that a nenber of the [uniforned
service] is on termnal leave is sufficient to elimnate the
“official responsibility” that would normally flow fromhis or her
Gover nment position. The relevant provisions of the [unifornmed
servi ce] Personnel Manual (Manual) that you provided to us define
annual |eave as a period of one or nore workdays during which a
[uni formed service] officer is released fromhis or her schedul ed
wor ki ng hours. The Manual clearly establishes that term nal |eave
is a subset of annual |eave, defining it as “any approved annual
| eave taken after an officer has submtted a request for separation
or retirement fromactive duty” (enphasis added). It is clear that
such an individual remains a CGovernnent enployee. The Manual
states that an officer is on active duty while on term nal |eave,

1 Section 207 was anended by the Ethics Reform Act of 1989,
Pub. L. No. 101-194 (Novenber 30, 1989). These anendnents becane
effective on January 1, 1991, and apply to all enployees retiring
fromGovernnment on or after that date. The regulations at 5 C F.R
part 2637 predate these anendnents. However, since the definition
of “official responsibility” was not amended by the Ethics Reform
Act, part 2637 still provides useful guidance concerning the scope
of that term



thus holding all the responsibilities, duties, obligations,
privileges, and benefits applicable to all [uniformed service]
commi ssioned officers. |ndeed, the Manual nakes it clear that the
[unifornmed service] may revoke approval of termnal |eave and
recall the enpl oyee because of program requirenents. Your cover
letter notes that, while term nal | eave may be taken as a single,
uninterrupted period of annual |eave imediately prior to an
officer’s separation date, it is also commonly taken in nmultiple
install ments, interspersed with periods of work, including periods
of work imedi ately prior to the separation date.

Applying these factors to the question of whether a nmenber of
the [uniformed service's] termnal |eave status for a period of
time prior to his or her official separation from service is
sufficient to elimnate the official responsibility concomtant
with his or her Governnent position |eads us to conclude that it
does not. As noted above, termnal leave is a form of annua
| eave. We have never questioned the official responsibility of a
supervi sor who has gone on vacation for a week or nore. This is
true even if a particular matter involving specific parties arises
wi thin the enpl oyee’s area of responsibility after the enpl oyee has
gone on annual |eave and is disposed of prior to the enployee’s
return therefrom In the situation that you have presented, the
fact that the annual l|leave is taken after the [uniforned service]
of ficer has requested separation or retirement from service, and
therefore any annual |eave that he takes is considered term na
|l eave, is not a sufficient change to justify a distinction in

treatnent under the conflict of interest |[|aws. Suppose, for
exanple, a [uniforned service] enployee chose to take his or her
termnal leave in small increnents. The enpl oyee continues to

exercise the duties and responsibilities of his or her officia
positi on when the enpl oyee returns to the office just as any ot her
enpl oyee who has taken annual |eave does. Even if the term na
leave is taken in a large block at the end of the enployee’s
service, the fact that the termnal |eave may be revoked at the
agency’s discretion and the enployee returned to his or her
position indicates that the tie between the enpl oyee and his or her
position is not severed.? Moreover, conversations with your office
have given us to understand that personnel rules prevent the
enpl oyee’s office fromfilling the enployee’s position until the
[uni formed service] officer’s official separation date.

2 Because [uniforned service] enployees on termnal |eave
remai n Governnment enployees, it should be noted that they remain
subject to the conflict of interest |aws and regul ati ons gover ni ng
executive branch enpl oyees during the period of tinme prior to their
of ficial separation from service.
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The conclusion that an enployee’s termnal status does not
affect his or her official responsibility is also consistent with
the nature of the section 207(a)(2) restriction, which does not
require a fornmer enployee to actually have participated in any way
in a particular matter involving specific parties to be subject to
the two-year prohibition with respect to that matter. The forner
enpl oyee need not even have been aware of the existence of that
particular matter at the tinme that it was pendi ng before his or her
former agency; if it was pending within the former enployee’s
official responsibility during his or her final year of Governnent
enpl oynent, the two-year restriction of section 207(a)(2) applies
to that former enployee wth respect to that particular matter
5CFR 8§ 2637.202(b)(4). Wile section 207(a)(2) has a know edge
element, this is satisfied if the former enpl oyee, at the tinme of
t he post-enpl oynent representation, has sufficient facts so he or
she knows or should know that the particular matter was pending
within his or her official responsibility. Because no contact, or
even know edge of the matter, while a Governnent enployee is
required for section 207(a)(2) to apply, an enpl oyee cannot avoid
the restriction by recusing froman individual particular matter or
class of particular matters. 5 C F. R 8§ 2637.202(b)(5).

| f you have any questions concerning the issues discussed in
this letter, please feel free to contact [ny staff].

W have not consulted with the Departnment of Justice
concerning your inquiry or this response.

Si ncerely,

St ephen D. Potts
Di rector



